Wat is een klikgebit en wat maakt ze zo’n populaire keuze?

Als je jouw gebit wenst te laten herstellen is het in de praktijk altijd zeer belangrijk om goed te kijken naar de situatie in kwestie. Wanneer de onderkaak bijvoorbeeld al aanzienlijk is geslonken bestaat het risico dat er daardoor sprake is van te weinig houvast voor een standaard prothese. In dat geval kan het zomaar een uitstekende keuze zijn om gebruik te gaan maken van een zogenaamd klikgebit. Het gaat hierbij om een vrij nieuwe methode om ervoor te zorgen dat er een kunstgebit kan worden gerealiseerd. Ben je benieuwd om hier meer over te ontdekken? Dan dien je er absoluut voor te kiezen om je nog even verder te verdiepen in de hieronder aanwezige informatie. 

Wanneer kan je een klikgebit laten realiseren?

Wil je graag ook kunnen genieten van de voordelen van een klikgebit? Dan is het in eerste instantie vooral belangrijk om na te gaan of je hiervoor wel echt in aanmerking komt of niet. In principe is het zo dat drie doelgroepen in aanmerking kunnen komen voor deze optie. Het gaat hierbij om: 

  1. Mensen die geen eigen tanden meer hebben in de onder- en bovenkaak; 
  2. Mensen waarbij er geen standaard kunstgebit kan worden gerealiseerd; 
  3. Personen die over een sterk geslonken kaak beschikken;

Kom je in aanmerking voor de realisatie van een klikgebit? Dan spreekt het voor zich dat je ook graag zal willen weten welke kosten eraan verbonden zijn die daadwerkelijk worden vergoed. Wat dit betreft kan je rekenen op een vergoeding voor de volgende zaken: 

  • De implantaten die zijn vereist voor de behandeling;
  • Het kliksysteem dat zich op de implantaten bevindt; 
  • Het kunstgebit welke op de implantaten wordt geplaatst; 
  • De techniek evenals de materiaalkosten (met een bepaald maximum);

Je moet er uiteraard wel rekening mee houden dat je geconfronteerd zal worden met een bepaalde eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage kan eventueel wel worden vergoed door een mogelijke aanvullende zorgverzekering waarover je beschikt. Controleer dit dan ook bij voorkeur zeker. 

Wat maakt het zo interessant?

Er zijn aan de keuze voor een klikgebit best een aantal zeer interessante voordelen verbonden. Om te beginnen is het zo dat dit type gebit er bekend om staat veel beter en steviger op haar plaats te blijven zitten in vergelijking met een traditioneel kunstgebit.

Bovenstaande is het gevolg van het feit dat ze verankerd zit aan de implantaten die in de mond zijn terug te vinden. Je hoeft er dus helemaal niet bang voor te zijn dat je gebit los zal komen te zitten wanneer je bijvoorbeeld aan het eten bent of wanneer je te praat. 

Voor heel wat mensen geldt dat ze te kennen geven dat hun gebit evenals de kaken heel wat stabieler aanvoelen wanneer er gebruik wordt gemaakt van een klikgebit. Voor deze extra zekerheid geldt dat ze vaak wordt bestempeld als één van de belangrijkste voordelen verbonden aan deze gebitten. Voor een dergelijk gebit geldt overigens dat er ook geen nare randjes aan verbonden zijn welke in het tandvlees zullen drukken. Het spreekt voor zich dat dit het comfort van deze optie in de praktijk eigenlijk alleen maar ten goede komt.